Пријава

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Slider

ПРОДУЖИ ЖИВОТ – подршка програму трансплатације

 

 

    Дом здравља “Др Симо Милошевић” - Чукарица 28.10.2011. прикључио се Националној кампањи Министарства здравља Републике Србије и Војномедицинске академије, ПРОДУЖИ ЖИВОТ – Подршка програму трансплатације.
Овој надасве хуманој акцији први су се прикључили запослени у нашој Установи који су потписивањем донорске картице још једном потврдили своју посвећеност пацијентима и жељу да у сваком тренутку несебично помогну оном коме је та помоћ неопходна.
Стотине хиљада људи широм света болује од тешких, неизлечивих болести. Овим болесницима, како би се продужио живот и побољшао његов квалитет, неопходно је пресађивање органа.
Сваки потенционални давалац органа уједно је и потенцијални прималац органа.

Твоја одлука може некоме да
“Продужи живот”

Трансплатација или пресађивање органа данас је у свету и код нас прихваћен и успешан начин лечења болесника, код којих је из било ког разлога дошло до неповратног отказивања функције неког виталног органа (органа неопходног за живот).

Који се делови тела могу пресађивати?

  • Данас се могу пресађивати следећи органи: бубрези, јетра, панкреас, срце и плућа.
    Такође се могу пресађивати ткива: кожа, делови кости, рожњача и срчани залисци.


Како се добијају органи?

  • Органи се добијају од преминулог у болничкој установи, на начин редовног хируршког захвата, код особа код којих је наступила смрт.

Шта је мождана смрт?

  • Кад је мозак неповратно оштећен, пацијент је мождано мртав и нема изгледа да се то измени. Но његови органи – срце, јетра или бубрези, могу даље остати у функцији и то уз подршку савремених медицинских апарата. Ови органи могу тада бити пресађени другом човеку.

Шта је донирање органа?

  • Донирање органа је знак човекољубља и племенитости, којом једна особа исказује своју жељу и намеру да након смрти поклони било који део тела због пресађивања, како би се помогло тешким болесницима.

Ко може бити донор органа или ткива?

  • Свака особа је потенцијални давалац органа, ако се за живота није изричито и писмено томе противила. Медицински услов за то је да су органи и ткива у тренутку смрти особе погодни за пресађивање.

Шта треба да учини донор?

  • Кад особа за време живота, одлучи да завешта органе и ткива након своје смрти, у жељи да се спасу животи других тешко болесних људи, пожељно би било да ту одлуку потврди писменим путем, тако што ће попунити донорску картицу. Такође ову своју одлуку требало би саопштити најближим пријатељима и родбини, јер ће они бити први којима ће лекари саопштити констатовану мождану смрт.
  • Овом приликом обавештавамо све заинтересоване суграђане да код свог изабраног лекара, а у присуству сведока на једноставан начин могу попунити приступни образац за добровољног даваоца органа, сваког радног дана.

Please publish modules in offcanvas position.