Пријава

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Slider

Историјат

Др Симо МилошевићПрвих послератних година Другог свестског рата некадашња територија садашње општине Чукарица је припадала Седмом рејону као и здравствене станице које су се налазиле на њеној територији, па се наша здравствена установа у почетку називала "Седми дом здравља".
Педесетих година прошлог века Чукарица је добила статус Општине. После деценије, развојем индустрије на Чукарици долази до потребе за централизованом здравственом заштитом. Први објекат био је у Орфелиновој улици на Бановом брду (општа медицина, лабораторија, и зубно-лекарска поликлиника). Прва дечија амбуланта налазила се преко пута обданишта Свети Сава у старој згради која више не постоји.

Савет за народно здравље општине Чукарица 1962. године одобрава изградњу Дома народног здравља, због потребе сконцентрисања комплетне здравствене службе на подручју Општине. После три године у Пожешкој улици 82 ниче двоспратна зграда где ће се грађани Чукарице како тада тако и дан данас лечити. Давне 1965-те године из зграде у Косте Главинића, Орфелинове, Лазара Кујунџића у нове просторије пресељавају се службе и отварају се нове које ће добрим руководиоцима и стручним кадром, пружати здравствене услуге својим грађанима.

Здравствена установа је добила име Дом здравља „Др Симо Милошевић“ Чукарица, по истакнутом лекару учеснику Народноослободилачке борбе и члану Извршног одбора АВНОЈ-а. Рођен 1896. године у селу Каменари у Боки которској вођен жељом да постане лекар и да помаже болесном народу, докторирао је 1926., а потом је у Хамбургу и Паризу специјализирао бактериологију. Све време Другог светског рата несебично је помагао и радио као лекар на фронту и ослобођеним деловима Црне Горе, Боке и Санџака. Јуна 1943.године за време Пете офанзиве у НОБ-и и тешко је рањен, пребачен у село Врбницу где је био заробљен и убијен. Иза себе је оставио седамдесет научних радова из области медицине, који су објављени у земљи и иностранству.

 

         

Please publish modules in offcanvas position.